Auriculotherapie

Auriculotherapie of ooracupunctuur is een niet-conventionele medische techniek. Ze maakt gebruik van representatie van het lichaam ter hoogte van het oor voor diagnostische en therapeutische doeleinden.

Het principe

Dankzij de embryologische ontwikkeling, de genetica, de bezenuwing van het oor en de fysiologie van het zenuwstelsel, kan men ter hoogte van het oor alle delen van het lichaam terugvinden. Bij een probleem van het lichaam vertrekt er een bepaalde informatie via zenuwbanen langs het oor om naar de hersenen. Daardoor vindt men ter hoogte van het oor punten terug die er normaal niet zijn. Deze punten hebben bepaalde karakteristieke eigenschappen; ze zijn pijnlijk bij druk en bezitten typische microscopische en elektrische kenmerken.

Bij het behandelen van deze punten bv. door te prikken met naaldjes, worden de zenuwbanen naar de hersenen geactiveerd. Deze gaan daardoor meer efficiënte genezingsprocessen in gang zetten om het probleem ter hoogte van het lichaam op te lossen.

Op zoek naar een arts-acupuncturist die door de BVAA is opgeleid in de Auriculotherapie (en lid is van de BVAA)? Raadpleeg hier de lijst :

Historiek

De Auriculo werd op punt gesteld door Dr. P. Nogier uit Lyon (°1908, +1996). In 1957 publiceerde hij alle lokalisaties ter hoogte van het oor. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de Auriculotherapie, naam door hem gegeven aan de methode in 1956.

In 1987 werd de Auriculotherapie officieel erkend als geneeswijze door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie).

In 2000 leverde Dr. D. Alimi (universiteit van Parijs) het bewijs van het bestaan van de lokalisaties van het oor. Deze werden aangetoond met functionele MRI. Aldus toonde hij het verband aan tussen het lichaam, het oor en de hersenen!

Hoe verloopt een consultatie?

Belangrijk is eerst een correcte diagnose te stellen! Het is dus noodzakelijk dat de Auriculotherapeut ook arts is. Na de correcte diagnose wordt bepaald of de ziekte van de patiënt al of niet kan behandeld worden met Auriculotherapie.

Indien ja, bestaan er verschillende systemen om de punten te zoeken op het oor zoals de druktaster en de electrische detector.

De gevonden punten kunnen o.a. worden behandeld met :

 • naalden: gewone acupunctuurnaalden, die 20-30 minuten blijven zitten en nadien worden verwijderd
 • verblijfnaalden, die in het oor blijven zitten tot ze vanzelf uitvallen (10-14 dagen)
 • elektrische impulsen

Hoe dikwijls behandelen?

Meestal heeft men na de eerste behandeling reeds duidelijk beterschap ! Opgelet, soms heeft men de dag na de behandeling een voorbijgaande opstoot van de pijn of symptomen! Het totale aantal behandelingen hangt af van de ernst van de aandoening en gaat van 1 tot 6 behandelingen. Bij ongeneesbare of chronische problemen kan een regelmatig herhalen van de behandeling nuttig zijn.

Bij Auriculo zijn er geen bijwerkingen, uitzonderlijk een plaatselijke infectie ter hoogte van een naald. Belangrijk is dat er steeds steriel wegwerpmateriaal gebruikt wordt!

Auriculotherapie dankt zijn populariteit aan de soms spectaculaire en snelle blijvende resulaten.

Indicaties

Met Auriculotherapie zijn zeer goede resultaten te bekomen in verschillende takken van de geneeskunde.

 • Desintoxicaties: Ontwenningen van tabak, alcohol, medicatie (bv tranquillizers).
 • Ruimteveranderingen of interne ontregeling van de biologische klok: Jetlag, uurverandering, seizoenverandering, wisselende werkuren.
 • Metabolisme: Gewichtsoverlast, magerzucht.
 • Tandheelkunde: Tandpijnen, smaakstoornissen, kaakgewrichtproblemen, tandenknarsen.
 • Maagdarmziekten: Maagslijmvliesontsteking (gastritis), maagzweren, spastische darm, hemorroïden (aambeien).
 • Oogziekten: Ontsteking van oogslijmvlies (conjunctivitis), allergische problemen van het oog, scheelzien bij kinderen.
 • Gynaecologie-Verloskunde: Vruchtbaarheidsproblemen, PMS (Premenstrueel syndroom), pijnlijke maandstonden, pijn bij bevalling, problemen bij menopauze.
 • Urologie: Onwillekeurig urineverlies, prostaatklachten, bedwateren.
 • Reumatologie: Artrosepijnen, ontstekingspijnen, spier- en peesproblemen, rug- en nekklachten (hernia, ischias), gewrichtspijnen e.a..
 • Hart- en bloedvaten: Hartritmestoornissen (bv hartkloppingen), syndroom van Raynaud, spataders.
 • Neurologie: Alle zenuwpijnen, neuralgie, aangezichtspijnen (trigeminus), amputatiepijnen, verlamming aangezichtzenuw (facialisparalyse), verschillende soorten hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn, e.a., tongpijn, zona, verlammingsproblemen na hersentrombose of -bloeding, slaapstoornissen.
 • Psychiatrie: Geheugenproblemen bij ouderen of bij scholieren, voorbereiding examens, angst, depressie.
 • Longziekte: Astma
 • Neus-, keel- en oorziekten: Hooikoorts, sinusitis, reuk- en smaakstoornissen, oorsuizen, heesheid.
 • Immuniteitstoornis: Herhaalde infecties.
 • Sport: Voorbereiding sportprestaties, sportletsels.

Contra-Indicaties

Alle ernstige aandoeningen waarbij andere therapieën (bv chirurgie) noodzakelijk zijn.

Ongeneeslijke ziekten zoals kanker kunnen niet genezen worden maar vaak is Auriculotherapie zeer nuttig voor het verzachten van de door kanker veroorzaakte pijnen of het verlichten van de bijwerkingen van chemo- of radiotherapie.

Wil je als arts een opleiding volgen in de auriculotherapie?

Check onze opleidingsagenda of neem contact op!